İSG Eğitimleri Uzaktan Verilebilir Mi? Yeni Yönetmelik Şartları, Kanıtlama ve İBYS Zorunluluğu (2025 Güncellemesi)

İSG Eğitimleri Uzaktan Verilebilir Mi? Yeni Yönetmelik Şartları, Kanıtlama ve İBYS Zorunluluğu (2025 Güncellemesi)
08/04/2025

1.   İSG EĞİTİMLERİ UZAKTAN EĞİTİM OLARAK VERİLEBİLİYOR MU?

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te 5 Mart 2025 tarihinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişikliklere göre Uzaktan Eğitim şartları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Az tehlikeli sınıfta yer alan kamu kurumları ile 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde:

  •       İlk defa verilecek temel eğitimler ve tekrar verilecek temel eğitimler uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak verilebilir.

  •       Eğitim asenkron (çalışanların eğitim platformuna istedikleri zaman giriş yapıp hazır videoları izleyebildikleri) ve senkron (eğitimci tarafından canlı verilen eğitim) yapıda olabilir.

10 ve üzeri çalışanı bulunan az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde:

  •       İlk defa verilecek temel eğitimler sadece yüz yüze verilebilmektedir.

  •       Çalışanlara verilecek eğitim, yenileme temel eğitimleri ise, gerekli Uzaktan Eğitim yönetim sisteminin sağlanması halinde Uzaktan Eğitim yöntemi kullanılarak verilebilmektedir.

  •       Eğitim senkron yapıda, yani eğitimcinin (iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi) ve çalışanların canlı olarak eşzamanlı katıldığı bir sistem olmalıdır.

Yönetmelik’e göre Uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştirilen temel eğitimlerde, aşağıdaki gerekliliklere uyulmalıdır:

  •       Kullanılan uzaktan eğitim yönetim sistemi uluslararası standartlara uygun, farklı kaynaklarda çalışabilir, yeniden kullanılabilir ve izlenebilir olmalıdır.

  •       Eğitim programı ve sistem, katılımcıların etkileşimde bulunabileceği yapıda olmalıdır.

  •       Katılımcıların sisteme giriş ve çıkışları, geçirdikleri süreler, ön test ve son test sonuçları ve tamamlama durumları sistem üzerinden kaydedilmeli ve raporlanmalıdır.

  •       Eğitim içeriği, katılımcıların eğitim seviyelerine uygun, iş ortamına özgü ve tanıdık öğeleri içermelidir.

Verilen uzaktan eğitimlerin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılır. Ölçme ve değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenerek ihtiyaç doğrultusunda, eğitim programında veya eğiticilerde değişiklik yapılabilir ve eğitim tekrarlanma durumu söz konusu olabilir.

2.      ÇALIŞAN KAZA GEÇİRİRSE UZAKTAN EĞİTİM VERDİĞİMİ NASIL KANITLARIM?

"Çalışanın ölümlü veya ağır yaralanmalı kaza geçirdiği durumlarda uzmanların uzaktan eğitimi verdiği nasıl kanıtlanır?" sorusunun yanıtı çok basittir. Öncelikle uzaktan eğitim almış bir çalışanın log kayıtlarının, IP adreslerinin, eğitime giriş-çıkış saatlerinin ve eğitimin ne kadarını tamamladığına dair verilerin sistemde tutulması zorunludur.

Buna ek olarak, uzaktan eğitime başlamadan önce çalışan tarafından KVKK Sözleşmesinin, Açık Rıza Beyanının ve Eğitim Katılım Formunun onaylanması gerekmektedir.

3.      UZAKTAN EĞİTİMDE İBYS ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?

"İş Sağlığı ve Güvenliği uzaktan eğitimlerinde İBYS zorunluğu var mıdır?" veya "Uzaktan verdiğim İSG eğitimlerini Bakanlığa bildirmek zorunda mıyım?" diye soruyorsanız, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, yüz yüze veya uzaktan verilen tüm eğitimlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bakanlık uzaktan eğitimlerin de verilerinin gönderilmesini istemektedir. Çalışma Bakanlığı'na veri gönderimleri ise yine Bakanlık tarafından akredite edilmiş İBYS yazılımları aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu da uzaktan eğitim modülü de bulunan bir İBYS yazılımı kullanımını zorunlu hale getirmektedir.

WhatsApp